Już po raz piąty zorganizowany został konkurs promujący produkty naszego regionu. Patronat nad konkursem pod nazwą Polski Producent Żywności objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Urzędem Marszałkowskim we Wrocławiu.
Decyzją Starosty Powiatowego w Kłodzku zostaliśmy wytypowani do reprezentowania naszego powiatu w V Edycji tego konkursu.
W dniu 15 maja 2001 roku w siedzibie Banku Gospodarki Żywnościowej we Wrocławiu odbyła się prezentacja zgłoszonych do konkursu produktów. Po rozmowie wstępnej z wystawcami i degustacji wszystkich zgłoszonych do oceny wyrobów, Wysoka Kapituła Wojewódzka reprezentowana przez Przewodniczącego Kapituły I Wicemarszałka Województwa Dolnośląskiego p. Andrzeja Kosióra dokonała komisyjnego wyboru najbardziej atrakcyjnych produktów.
Efektem naszego uczestnictwa jest otrzymanie dyplomu za wyróżniony produkt, przedstawiony do oceny: Śledziowe koreczki firmowe w oleju.