Strona główna Info o stronie www Mapa serwisu Napisz do nas Strona główna Do góry Eurograf, strony www, domeny, hosting, grafika użytkowa

Ksylitol - słodzi i .....leczy. - 23-11-2007

Ksylitol to naturalny rewelacyjny substytut cukru pozyskiwany z soku brzozowego nadający organizmowi odczyn zasadowy (a nie kwasowy jak cukier, który karmi bakterie i komórki rakowe). Zaleca się spożywanie przy:
- próchnicy zębów i chorobach dziąseł,
- suchości w ustach ( stymuluje wydzielanie śliny)
- zapaleniu ucha środkowego,
- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,


- ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych,( nieżyt nosa,
infekcje gardła, i zatoki)
-stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zapaleniu płuc i oskrzeli u
chorych na mukowiscydozę,
- przyjazny przy nadkwasocie żołądka , alergii, astmie
- likwiduje niemiły zapach z ust.
Ksylitol pochodzenia naturalnego ( pozyskiwany z brzozy) jest rewelacją dla cukrzyków,
gdyż w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG czternastokrotnie niższy niż cukier( im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje mniej insuliny.
Zwykły cukier dokarmia komórki rakowe- powinien zostać w codziennej diecie zastąpiony KSYLITOLEM
Cukier zabiera organizmowi witaminy z grupy B oraz mikroelementy ( magnez, wapń, potas), natomiast KSYLITOL ułatwia mineralizację wapnia przez kości. Jest więc wskazany przy osteoporozie.
KSYLITOL równie słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% kalorii mniej( więc dla puszystych) i zmniejsza łaknienie na słodycze.
Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków(np. przy kandydozie)

KSYLITOL stosowany jest również zewnętrznie w postaci aerozolu ksylitolowego ( lub domowego wyrobu kropli do nosa: 1 porcja Ksylitolu na 20 porcji soli fizjologicznej dostępnej w aptekach) działa hamująco na rozwój bakterii ( m.in. powodujących zapalenie ucha środkowego, szczególnie u małych dzieci).
Regularne przemywanie aerozolem ksylitolowym nosa zmniejsza ilość szkodliwych bakterii stymulując zarazem prawidłowe oczyszczanie tego obszaru, co zmniejsza problemy związane z alergiami i astmą.

Dobrze jest również profilaktycznie ( przed snem) rozprowadzić niewielka ilość Ksylitolu rozpuszczonego w ślinie po szkliwie zębów i dziąsłach( wskazane szczególnie przy próchnicy i parodontozie)

Stosowanie/zalecenie przy do spożycia
Ze względu na to , że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego, należy stopniowo zwiększać dawkę dobową Ksylitolu ( najlepiej zaczynać od 1/2 łyżeczki do herbaty). Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu KSYLITOLU najlepiej nie podawać dzieciom do 3 roku życia.( lub w bardzo małych ilościach) obserwując reakcje na nowy składnik diety)
FDA i JEFCA (organ doradczy WHO- Światowej Organizacji Zdrowia) i FAO stwierdzili ,że Ksylitol jest całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej dawki dziennej.
Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g( około 10 łyżeczek) Ksylitolu dziennie.
Ksylitol można stosować w szerokim zakresie temperatur :pieczenie, gotowanie, mrożenie.

Firma Doral sp.j jest dystrybutorem ksylitolu produkowanego w fińskim zakładzie firmy
D A N I S C O.